advertisment

Monday, 15 August 2011

tak sensitif betul la

tadi team meeting kat opis.

kat dalam team aku, aku sorang je malay.

lepas tu team lead aku cakap la, during raya leave, aku and cristoper (bukan nama sebenar) will be on leave one week.

lepas tu si micheal (bukan nama sebenar) pelik, die tanya cristoper "aik u also on leave?"

then si cristoper reply

"don't worry, i'm not muslim, i don't puasa and i still can eat"

What the heck?

perlu ke jawapan macam tu? ko dah kenapa setan?

takleh ke just cakap " ya, i need to balik kampung since PH is 3days, why wasting my precious annual leave" 

sedap cket aku dengar. kalau tak pon,jangan cakap depan ktorang yang muslim ni.

ko nak cuti, cuti je lah. even aku pon cuti kalau raya-raya bangsa lain pon. takde pulak aku cakap, im not budd*** or Cris**** , i eat cow or i don't bla bla bla (kang aku lak tak sensitif ,tau pulak sentap).


tak cukup dengan tu,


rabu ni PH (read: Public Holiday), Nuzul Al-Quran untuk Selangor dah beberapa negeri, since aku kat cyberjaya ni, company aku amik PH tu.


boleh pulak Team Lead aku cakap,


"why lah so many PH, unnecessary public holiday..bla bla bla"

ni lagi sorang aku nak cakap, ko dah kenapa setaannnn??

orang dah bagi cuti, cuti je lah. bukan suruh ko dok umah baca Al-Quran tu (he's non muslim)


takde sape paksa ko, takde sape tak bagi ko kluar g minum air setan ke, g clubbing ke, g layan pompuan ke. yang orang Islam, jangan lah pegi buat semua tu. memang makan penerajang je.kena panah petir tatau.


ko sedar tak ko dok negara mana?


ni negara Malaysia, negara Islam, negara yang mengamalkan dasar toleransi di mana rakyat bebas mengamalkan budaya agama masing-masing.

ko bakar colok ke ko cucuk-cucuk sana ,berarak sampai jem jalan. takde lak kitorang bising-bising. takde lak ktorang cakap pape.


ktorg enjoy je PH tu.


ke ko kemaruk sangat nak keje? ape masalah ko eh?


ke anti sangat dengan Islam?


tak paham la.


tolong lah sensitif sikit.


kalau cakap depan aku.


sebab aku ni sensitif tau.


nampak je huha huha ni.

9 comments:

Ecah Ecot said...

tu org2 yg x sensitif ngn bangsa berbilang kaum la tu..

cik asam jeruk said...

ecah: kannn.. nasib baik la puasa, sabar je hee :)

Zainal said...

salam cik asam jeruk...

tq kerana sudi terjah blog saya...

i follow u...hehehehe

Hanif said...

Pehhh!!! aku dapat rasakan panas membara hati asam jeruk ketika tu...hehehehehe.
Kadang2 kita akan jumpa org macam ni...betul kata orang..
Dugaan bulan puasa ni macam2.. Allah nak uji asam jeruk kot..
So, on that day..puasa u 100%..

cik asam jeruk said...

en zainal: mekasih. memang sy suke terjah blog orang hehe :P

hanif: tau xpe,mcm kes u lak kan.hahaha.so kite bersabo je la puasa2 ni,nsb ada blog utk luah perasaan..haha :P

Umie Artoqiemie said...

umie pun sensitif..




haha..

cik asam jeruk said...

umie: kan..haahah :P

KiD said...

kena sensitif dengan semua..

cik asam jeruk said...

kid: betul! kite je sensitif ngn diorg, diorg lansung takde sensitivity. nasib baik lah Islam itu indah, Islam tak mengajar umat dia hina agama lain. tu yang bezakan MEREKA dengan Islam. senyum balik :)