advertisment

Tuesday, 9 August 2011

#4 Cabaran Ramadhan 2011 : Makanan dan minuman kegemaran ketika di bulan Ramadhan

makanan kegemaran: masakan mak

hahaha boleh gitu? 
tapi orang asik cakap makanan kegemaran masakan mak, kenapa takde minuman kegemaran, minuman mak? lu piki la sendiri.

aku dah semput-semput buat cabaran yang ni. bukan ape.ko tengok tajuk pon da tau. tup tap tup tap dah air liur ni.

nah korang lak tengok, terliur ke tak terliur.

# Nasi Kerabu

ehsan Pakcik Gugel
ni all time favourites nih. kalau bulan pose tak dapat nih sangap aku. aku suke nau la nasi kerabu ni walaupon aku bukan org klate. tahap suke aku tu kalah orang klate punye suke. kecek klate pon bulih tau. aku suke mintak sambal lebih,sbb aku kan bukan klate asli. 

tapi tu la problemnye, sama la kes dengan sos cili mekdi tu,bila mana aku mintak sambal lebih tu,nak jugak kurang.


"kak, nasi kerabu so, sambal lebih"


akak tu cedok sambal setengah sudu je.ek eleh,celah gigi je kak


"kak, sambal lebih kak"


akak tu up lg 1 sudu jek


"kak, lg 1 senduk kak" 

hahah aku tipu je. geram aku.klo kastemer da mintak lebih tu,boleh tak fullfill customer punye request. dia tak tau ke aku makan cili padi macam ulam. 


kata orang penang? tapi kenapa orang penang tak letak nasi kandaq dalam carta no1? kenape nasi kerabu? eh eh p tnye orang penang, memang tak makan nasi kandaq kat kl,tak best, tak sedap macam kat penang. orang penang hanya makan nasi kandaq kt penang je. 

orang penang = aku. 


# laksa penang

ehsan Pakcik Gugel
ni dia orang penang dah mai. awat cheq? any problem? aku memang hantu laksa, kipas-susah-mati laksa, laksa maniac, laksa shack suma aku lah. nak-nak laksa penang. laksa johor ke, sarawak ke sume aku tolak tepi.
kalau nak beza laksa penang ngn laksa lain yang aku tau rasa dia, kedua kena ada otak udang, bukan otaknya si udang la, udang. petis tau. pastu mesti ada nenas atau dalam german, ananas.perlu ke bahasa german?

tapi kat penang ni ada 1 lg laksa yang takde kat tempat lain, Laksa Kampung Pelet. ni all time favourites aku. klo balik penang kalau tak p pekena laksa ni kompom mengeletis tunas-tunas rasa aku. ish gambo takde.nnt aku makan,aku amik gambo. laksa kampung pelet ni dia mcm laksa buyung, lepas tu yg special dia ade tauhu dan cucur udang, makan dengan sambal. aku kalau dapat sambal tu memang curah mcm air. tak bagi aku kuah laksa takpe,janji bagi sambal. ni mukus dah merembes-rembes dah ni teringat. eh air liur tu mukus ke?

# tongkeng ayam

ehsan Pakcik Gugel


kenal tak tongkeng ayam? aku tak nak sebut perkataan lain. korang tak paham sudah. ish yang ni pon tak leh tinggal. haii..sbb memikiorkan lemak-lemak je aku beli secucuk. kalau ikot nafsu 5 batang aku leh abes. sedapnye la hai lemak-lemak dia tu.


orang cakap makan tongkeng ni, kuat cakap. tu pasal la ko tengok entry aku ni panjang berjela-jela. ni baru makanan ketiga. kalau aku list semua pengsan aku. hosmet aku cakap lak, sape makan tongkeng awek mude. aww suke mak jemah af.


# usus bakar

ehsan Pakcik Gugel




ada ke aku nak gugel usus bakar, aku taip-taip, yang kuar usus besar. bantut selera.

waaaaaa..lama tak makan ni.susah lah nak cari kat kl ni.ni sebab ayah aku la ni.dulu time kecik-kecik,die suke nau beli usus bakar ni.sedap wei sumpah tak tipu.lagi sedap dari perut bakar ke kambing bakar. tapi yang ayah aku beli bukan version cucuk-cucuk macam dalam gambar ni. tapi die memang panjang-panjang. pastu balik rumah,aku lah tukang gunting kecik-kecik. sedap woi.



# Murtabak


ehsan Pakcik Gugel
 ni takyah cita panjang lah, tengok tangan pakcik tu pon tau sedap. belom lagi kira peluh yang menitik-nitik tu. pergghh.


ni kalau kat penang, yang beratur panjang tu la sedap. aku pon ikot beratus skali. skali dah sampai dekat baru nampak,


"Murtabak, Telur Berbasuh"

telur berbasuh ye?


telur?
berbasuh?


yelah.


# Air Tebu

ehsan Pakcik Gugel
last but not least, aku suka air tebu. ya Allah sedapnye lahai tengah haus-haus ni ade air tebu yang pekat, sejuk. meleleh-leleh peluh.


aku suke pegi beli yang dekat pasar malam. kalau yang cawan singgit, kalau yg bungkus 2 ringgit. tapi nanti aku buat la muke manis-manis buah


"bang, 2 bungkus 3 ringgit eh?"

speechless.

amik lah!


yahoo!










tu je lah, kalau aku senarai semua ada yang menangis karang.


aku lah tu.


sebab penat oi menaip nih.

9 comments:

NM02 said...

hohoho...

ai loike tajuk blog ni

terus kecor air liuq

hehehe

salam kenal

jom tukar link

kalu sudi, nnt follow ai plak eh

maceh

^_^

cik asam jeruk said...

NM02 : hye..salam kenal.
jom2.. nnt i terjah blog u lak. nas terjah da dtg :)

Acik said...

nasi kerabu biru, yes, my feveret gak!

cik asam jeruk said...

hye acik! lg biru lagi sedap kan! :P

KiD said...

kid suka air asam boi.. murtabak!! nyum nyum...

hamzah ian said...

perghhh. sedap semua

cik asam jeruk said...

kid: nama je asam jeruk,tp xsuke air asam boi. asam jeruk suke la.hahaha. murtabak op coz..

hamzah ian: hehehe :P

Farahin Ahmad said...

hahha...sedap3 tapi tang usus tuh pes tyme cheq dengaq...

cik asam jeruk said...

farahin: tu la cheq kena p try test tengok dulu..itu pon kalo lalu la..kekeke