advertisment

Friday, 9 September 2011

service charge 6% untuk pengguna prepaid

sape dengar radio hot fm pagi tadi? hot topik pagi ni pasal service charge 6% untuk pengguna prepaid bermula 15 September 2011 ni. so nanti kalau yang nak kirim topup kat kawan ke ape, jangan hulur 10hengget je. harus mintak lagi 60sen untuk service charge, kalau charge upah korang tu suke ati la nak letak berapa aku tak masuk campur hal korang. 

pada aku, aku setuju je.

mesti ko cakap, ko sape nak setuju-setuju. abes sume benda nak di charge kan. gaji tak naik-naik pon. kan?

aku?

* aku bekas pengguna prepaid since jap nak ingat aku stat pakai phone time aku masuk matrik, aku tak hebat macam budak-budak sekarang, darjah 1 dah ade phone ko. aku ade phone time masuk matrik pon dengan hasil usaha aku sendiri. aku kerja kilang time tunggu result spm, dapat duit aku beli phone. tu pon phone pertama aku 3310 je. tapi tak payah heran, sebab sampai skrang pon phone paling canggih aku pernah pakai nokia n70 je. blom masa lagi kot aku pakai phone canggih manggih. pada aku, phone aku asalkan aku boleh kol, sms, amik gamba sudah. tu pon kadang-kadang tak amik gamba sebab segan nak bawak kuar phone di khalayak ramai..muahahaha


* lepas tu tahun berapa tak ingat aku tukar kepada postpaid, aku jadi supplimentary untuk principal aku (ha amik bahasa telekomunikasi dah keluar). mok mainline, aku sub-line dia. ktorang amik maxis family package 80, principal RM50, aku sub-line RM30. tapi kalau ko guna lebih bayar la lebih. nak tau lebih lanjut g layari website maxis, or call 123. ok ni aku nak cakap ape, ktorang guna postpaid sejak dari awal, kena je service charge tu. tak bising pon.

korang nak cakap ape? in fact, aku rasa pengguna prepaid lagi hebat kot. aku bulan-bulan biasa tak pernah lebih rm30, paling banyak pon rm50, tu sebab aku topup adik aku. korang yang prepaid? seminggu RM10 topup tak sah kan? nak-nak yang tengah galak bercinta, topup RM10 tahan 3 hari je? ko darab la sendiri sebulan aku rasa minima pon RM50. tu blom yang langgan caller ring tone, call me tone, kejadah ape lagi. banyak duit korang? nak bayar service charge setakat 60sen tu bising pulak. bagi je la duit rosmah nak p bikin rambut dia lg besar. eh tiba-tiba.

* aku bekas customer service untuk maxis dan celcom. hamik ko. dua-dua aku sapu. tinggal digi je tak sebab Alhamdulillah aku dapat kerja yang lebih baik. hazabbbb ok customer service ni. tak percaya pegi lah try. hari-hari tak kena maki dengan customer tak sah. customer ni call service centre nak free aje. sebab free jugak la kan, tiap-tiap jam nak call. tanye benda tak de pekdah yang ko sendiri boleh piki, contoh 

kat mana kedai topup maxis? 
ni kenapa saya kol kawan saya tak dapat, dia cakap di luar kawasan?
kenapa saya kol awek saya bunyi tutt..tutttt? saya risau ni 

kalau lah kaki aku bole masuk dalam phone tu, aku terajang jugak telinga dia kat phone tu. dah operator tu cakap luar kawasan, luar kawasan la. maknanya takde liputan bahlol. ko nak soh aku jadi csi ke p cari kawan ko tu.tak pon aku pas kat abang kawasan je cari. yang lagi sekor, kedai topup bersepah-sepah lagi mau tanye.even mamak, 7e, stesen minyak semua ada jual la wei.ko dok dalam hutan gamaknye. ni yang paling tak tahan, kenapa kol awek bunyi tuttt tuuttt, tu maknanya ko boleh blah tinggalkan awek ko tu, dok bergayut dengan jantan lain. tu engaged la bodoh. pakai phone je pandai, jaga awek tak pandai. kaitan? 


yang paling bangang skali kol nak berkenalan pantang betul aku nak melayan orang macam ni


ooo mahima chowdry(bukan nama sebenar) eh, sedap suara awak, nak berkenalan boleh?

berkenalan korak hijo mu!



ni kalau aku cerita pengalaman kerja customer service ni panjang berjela-jela takde sape nak baca. kalau aku rajin, aku buat entry khas pengalaman kerja customer service. yang aku nak cakap, ko bayar je la 6% tu upah orang tu melayan ko cakap, ape la sangat compare ko beli ringtone rm3, walhal boleh je nak download. gelabah je. 

tadi masa dengar hot fm, diorang ada kol wakil dari syarikat telekomunikasi, komen orang tu adalah seperti di bawah:

"sebenarnya service tax ni dah ada lama sejak di kenalkan dalam tahun 1998, tapi syarikat yang tanggung. jadi sekarang kite nak tukar supaya charge ini ditanggung oleh customer"


puas ati tak hujah-hujah aku?

tak puas ati meh jumpa kat padang.


boleh tahan eh aku jadi gangster?






 


13 comments:

Aku Si Pujangga said...

kene beli topup banyak2 nie.. hahaha..

NM02 said...

dah masuk berita smlm

EMOdisaster said...

haha...lawak lah cite awk nie...tp terharu gak dengar awk jd cust service kena maki..tp bab 3 insiden tu mmg x leh tahan..lawak...!! =)

cik asam jeruk said...

pujangga: cepat2 borong..klo 1 topup kena charge 60sen, 10 topup da 6hengget. bole sms 600 tuu..hahaha

NM02: kak, saya mmg tak dengar berita, saya tgk radio je..keh3

EMOdisaster : eh tu baru cket..bole skt jantung,jadi gile sume bole melayan karenah customer ni..hehe

BisMi Aishah said...

hehehehe...
seronok baca ;)

Acik said...

woooo ..
memang garang! takottt! :)

mynameismy said...

hamboi2...

eh yg guna postpaid ade svc charge mcm ni x????

cik asam jeruk said...

acik: samseng taik kucing je nih..hihi

mynameismy: postpaid dah lamaaaaa kot kena. maklom la semua beranggapan orang pakai bil ni kaya, byk duit. orang xtau kite pkai bil ni sbb senang nk topup sedara mara, nak guna phone bila emergency. walhal kte byr bil sebulan 30 jek..org prepaid lagi smggu 30.. :)

cik asam jeruk said...

acik: samseng taik kucing je nih..hihi

mynameismy: postpaid dah lamaaaaa kot kena. maklom la semua beranggapan orang pakai bil ni kaya, byk duit. orang xtau kite pkai bil ni sbb senang nk topup sedara mara, nak guna phone bila emergency. walhal kte byr bil sebulan 30 jek..org prepaid lagi smggu 30.. :)

Hanif said...

tu ler ..masa memandu pi kerja. .dengar gak.
Ini adalah salah satu kerajaan nak amik duit secara mudah..buat caj perkhidmatan ...dah ler. Satu hari berapa kerajaan untung yekkk...
Biasalagh pilihanraya nak dekat...duit nak pakai banyak..Rakyat jadi mangsa.
Aikkk...dah jadi comment politikkk...sori..tgh marah ni..

cik asam jeruk said...

hanif: jgn risau..bukan en hanif sorg je ter comment politik..sy pon terjugak td ade msuk unsur2 politik..kui3. tu la abes la pasni toilet pon ade service charge hahaha

Ria said...

baik bosss..puas ati..puas ati :D

KiD said...

ooo... ayok citer csr dah kuar.. camtu laa kan.. tapi kid masih di sini buat masa nih.. pasal charge tu, dah ditangguhkan. kita tunggu aje laa next news.. hehehee