advertisment

Friday, 14 October 2011

english is a difficult language!!!

sape sini terer cakap english? cher angkat tangan macam sayeeeee *sambil goyang-goyang pergelangan tangan*


eceh bajet pandai cakap english la kengkonon aku ni.siap nak angkat-angkat tangan lagi. aku bole la cakap, bole la tulis, setakat gitu-gitu je. janji ko paham, aku paham sudah. nak suruh aku past tense present tense bagai tu, kelaut cket. grammer pon kirim salam.


tapi kita bertuah jugak dok Malaysia ni,dari kecik dah di terapkan belajar bahasa english. aku ingat dulu time aku skola rendah, cikgu english aku chinese. garaaaanggg. dia siap paksa ktorang beli kamus. sehari kena hapal 1 perkataan dari kamus. lepas tu kat buku kena bahagi 1 section untuk tulis perkataan yang kita da hafal. bukan hafal sesaja, kena tau maksud. nanti hari-hari dia masuk kelas, kat papan hitam dia da buat 1 section jugak, dia akan suruh tulis kat situ. aku rasa hasil tunjuk ajar dia la aku pandai sikit english ni. tapi sikit la. yela setakat dia ajar aku darjah 4 skali tu je. cher ajar aku sampai aku form 5. kompommmm...berhabuk aku speaking. 


jangan ada rendah diri kalau tak pandai english,kadang-kadang bangsa lain tu english diorang tunggang langgang jugak, just kita je yang tak perasan. dok la nganga-nganga kengkonon kagumnye kagumnye diorang ni cakap. walhal lintang pukang je. point dia ko kena confident je bila cakap english. grammar mistakes ke hape ke belakang cerita. yang penting maksud tu sampai. tapi muka kena tebal la kan. huahuahua.

lagi nak bagi korang confident, orang german tu nama je mat salleh. tapi cakap english bersepah. bukan semua la. tapi yang boleh cakap english tu aku rasa yang golongan prosessional je. nak share pengalaman masa aku g german dulu. aku tanya harga barang tu, kalau kat Malaysia ni standard la kan "how much?" pastu pakcik jual sayur pon tak cakap dah kat ko 5kupang, dia cakap fifthy sen kan? ok aku lelebih. haha


kat sana aku cakap "how much?", pastu orang german tu buat muke confius. aku tunjuk la barang tu lagi dan tanya "how much?". lepas tu dia tak paham jugak siap tanya ada sorang minah ni. minah tu la yang tolong translatekan.




lepas tu aku pon amik la inisiatif. ok fine. ko tak paham english, meh aku blajar bahasa ko. aku bukak kamus aku tengok macam mana nak tanya harga barang. siap tanya trainer aku lagi tu. 

aku pon dengan confident pegi dekat aunty ni jual jam. cewah aunty gitu.

"wie viel?"

dia.

"vier und zwanzig"  . lelaju


aku


-_________-". hamik ko nak sangat.


terus kuar english paling power aku. kat german boleh la nak eksen kan. hahah

"sorry i don't speak deutsch"

lepas tu ko tau dia buat ape?

dia amik buku dan pen. dia tulis. 24.



ha bayangkan, nombor pon diorang tak tau in english. so korang kalau english tara-tara aku ni g sana memang boleh eksen habis la. tapi ko jangan risau. ko eksen sorang-sorang je la. takde der diorg heran ngan ko pon. sana everything in german. ko bawak la diri sendiri. hahaha


sebenarnya aku tak plan nak buat entry panjang gini, saja nak bagi motivation la kononnya. 


tak cukup meh tengok ni




Source: Google


tu la pentingnya english education - ucop wilcha












 

6 comments:

zahidah seran said...

me too...
konfiden betul PM Mori tu ye...
kahkahkah...
cakap English mmg kena konfiden pungpang2...kehkeh..

cik asam jeruk said...

kan kang..conpident je..huahauahua.betul,kte pungpang je,janji maksud smpi keh3

♥yaya budak suka embun♥ said...

huahuahuaaaaaaa
xtahan gelak baca PM mori wat lawak. muahahahahaha

Suzie said...

..hahaha..this is funny!!! :)

cool ah pm jepun tu

Hanif Idrus Blog said...

hehehehhehee...
memang lawak entri kali ni...

Reflisia said...

kah kah kah kah!