advertisment

Tuesday, 15 November 2011

menyampah

aku paling menyampah dengan orang yang suka kirim-kirim ni. like macam ko tu tak berdaya sangat nak beli sendiri. tak kesah la kirim makan ke kirim beli barang ke. apsal? kaki tangan tak cukup nak beli sendiri?


paling menyampah kalau alasan sebab malas. takpon "dah alang-alang ko dah pegi". kalau kirim tu benda yang aku memang nak pegi or nak beli takpe jugak. ni benda yang memang aku tak pegi, tapi kena beli or pegi sebab dia kirim. taik ko.


yang paling best siap kirim benda yang dia bole pegi beli sendiri.

contoh, aku kuar g mid valley.


si pengirim ni kirim beli benda yang dekat watson. kalau benda kecik-kecik takpe gak, ni benda besar bagak. dah satu pasal aku kena pusing-pusing dalam mid tu cari watson, pastu satu hal lagi nak kena jalan-jalan sambil jinjit beg plastik yang mengandungi barang dia kirim tu. walhal rumah dah dekat dengan jusco, bersepah watson dalam tu. tak boleh ke keluar g beli sendiri? jangan guna alasan "alang-alang ko dah kuar"




hei aku kuar aku pegi mana,aku beli apa, punya suka hati aku la.aku tak perlu concern dengan apa barang yang ko nak kirim. kalau kirim dengan hulur duit lagi tu dah besar rahmat, ni dah la kirim air liur, kalau lagi teruk lupa nak bayar pulak kan. aku bagi contoh je la.


yes, memang tolong menolong amalan yang mulia. tapi kalau dah selalu sangat ko tak bengang la pulak kan. lain la macam contoh aku balik penang, orang kirim jeruk. yes itu aku boleh terima sebab jeruk penang memang the best (muahahah!), tak pon aku pegi tempat, yang kat situ je barang ko nak tu ade.memang takde kat tempat lain.haa yang tu aku memang tak kisah pon.




tapi aku kisah kalau macam orang kuar ko sibuk nak mengirim, walhal benda ko nak kirim tu 5minit pon tak sampai ko drive dari rumah ko. watehel.




paling aku tak tahan ni mengirim kat opis. macam biasa la kan kalau dah malas-malas nak kuar tu mula la mengirim mintak member tapau. hangin betul satu badan. kalau ko betul-betul bizi ke,ade meeting ke, takpon demam kepialu takat gerakkan mouse je mampu,berjalan tak mampu. haaa yang tu bole kirim.




ni kalau takat sebab malas ke sebab kenyang ke, memang pantang la aku. ko tau malas, tapi ko nak makan pulak kan? ko kenyang tapi ko nak kirim jugak kan? alasan semata-mata.  dah la kirim air liur je,dah satu hal pulak aku nak kena bawak duit lebih sebab nak beli makanan ko pesan tu kannnnn.


sekian entry maroh











8 comments:

Anonymous said...

kan..teman pon maroh kalo lagu tu..udohla susahkan org beli brg dia..susahkn lg ble kte nk dulukan duit kte..ingt teman ni beduit sgt ke..teman xmaroh la kalo kes darurat ke kan..but if otherwise..lu jaga la beb..haha
sekian
yg benar
cik kiah

aleen aiden said...

contoh klo aku pegi mid n die kirim beli shower cream kat watson memang aku bagi kaki.asal xsuruh beli beras 5kilo tu je?kah3

cik asam jeruk said...

cik kiah: malas login account la tu..haha.tau xpe.aku bese bawak 7ringgit je ngam2..dah sudah kena bawak 17hengget sebab deme mengirim. klo nak2 tang hujung bulan aku makan nasi kosong tapi tapaukan die nasi goreng daging gitu methaphor..haahha


aleen aiden: tolong bagi jgn xbagi. orang nak p soping 5 nam round, tak memasal nak usung shower cream berat gedabak. tau xpe baik soh beli beras je..hahaha

Salmia said...

sangat anti klau orang kirim benda gedabak nak kena usung p mai p mai.

kadang2 selalu bg ayat "alamak, lupa lah... tak lalu kot situ tadi!"

cik asam jeruk said...

salmia: kan..mmg tu je cara, biar tang2 die dok ternanti-nanti kte balik, sampai2.."surprisseee..aku lupa!" baru padan muka..whaahah

EpoLįƒ¦Kekunangpelangi said...

Kalau dah kenalan, mahu tak mahu kena la juga hati dan perasaan orang. Sabo jelah ;p

Hanif Idrus Blog said...

nasib baik ada duit nak dahulukan..kekekekeke.

KiD said...

boleh kid kirim tak? kirim salam... hik3